Blog

HLAS - sociálna demokracia

Zuzana Dolinková

Vyvedie nás z pandémie zdravie alebo šťastie?

Zuzana Dolinková
Pri príležitosti sviatku si mnohí vzájomne prajeme hlavne veľa zdravia a šťastia. Najmä od prepuknutia celosvetovej pandémie COVID-19 sa naše priania...

Pri príležitosti sviatku si mnohí vzájomne prajeme hlavne veľa zdravia a šťastia. Najmä od prepuknutia celosvetovej pandémie COVID-19 sa naše priania často zúžilo len na želanie si zdravia. Na toto želanie často počúvam, že zdravie nie je všetko, lebo aj ľudia na Titanicu boli zdraví, len nemali šťastie. A tu mi nedá nespomenúť ešte staré známe a zrejme aj pravdivé, že ,,Zdravie nie je všetko, ale bez zdravia je všetko ničím.“

Byť zdravý je výhra. To je motto očkovacej lotérie a sprostredkovateľského bonusu z dielne ministra financií Igora Matoviča. Denne mi volajú, píšu a stretávam sa s rozhorčenými ľuďmi, ktorí nadávajú, horekujú a nechápavo krútia hlavami nad týmto Matovičovým vý(nez)myslom. Niečo vyhrať je isto príjemné a poteší každého. Ale spájať hazard so zdravím už asi nie je to pravé orechové. Áno, byť zdravý je výhra. Ale žiadna lotéria ani úplatky pomenované ako bonusy nemôžu byť relevantným nástrojom k tomu, aby sme dosiahli spoločný cieľ, ktorým je potrebná zaočkovanosť na dosiahnutie kolektívnej imunity obyvateľstva.

Myslím si, že ľudia majú konať z vlastného presvedčenia. Nie z presvedčenia toho alebo onoho. Nie robiť niečo preto, že to urobil ten alebo onen. Keď ten skočí do Dunaja, skočí aj druhý? Je naozaj smutné, že z očkovania sa stala doslova vojna medzi zaočkovanými a nezaočkovanými. Presnejšie povedané, vojna medzi zaočkovanými a antivaxermi. Toto vnímanie považujem za úplne zlé. Vidím totiž, že medzi nezaočkovanými je veľmi veľa ľudí takých, ktorí len váhajú a o prínosom očkovania polemizujú. Váhajú preto, lebo majú mnoho nezodpovedaných otázok, ktoré im naháňajú obavy a strach z očkovania. Nie všetci ľudia sú zdatní v odbornej terminológii, lekárskom slovníku, či latinských výrazoch. Odborným tlačovkám, diskusiám a fóram vedcov, epidemiológov, virológov, konzílií a múdro sa tváriacich členov vlády, či štátnych úradníkov vôbec nerozumejú.  Preto často a opakovanie siahnu radšej po facebooku, googli a iných „mienkotvorným“ médií, na ktorých je už teda iná „odborná“ debata. A tak zostávajú naďalej nerozhodnutí, aby sa im náhodou očkovaním nezmenila DNA, nestali sa z nich do rána mimozemšťania, alebo len tak pre istotu. A aj keď ich potom ako  denne pozerajú na čísla nakazených a mŕtvych máta svedomie, nevedia čo majú v konečnom dôsledku robiť, lebo tomu jednoducho nerozumejú a potrebujú sa pýtať. Len akosi sa nemajú koho pýtať. 

Sama si vyhľadávam rôzne odborné články a diskusie k očkovaniu. Je známe, že som sa dala zaočkovať hneď, ako to bolo možné. Mám ale dve deti a aj napriek tomu, že očkovanie podporujem, veľmi citlivo a opatrne zháňam všetky dostupné informácie ohľadom očkovania detí. Ako každý rodič, chcem pre svoji deti zabezpečiť len to najlepšie. Ak budem mať dostatočné informácie o bezpečnosti  a účinnosti vakcinácie proti ochoreniu COVID-19 aj pre moje deti mladšie ako 12 rokov, a ktoré sa priznám, že dnes stále všetky nemám, očkovanie budem zvažovať. Radím a pýtam sa mnohých lekárov a odborníkov. Som si však vedomá, že nie každý nerozhodnutý nezaočkovaný človek má možnosť sa takto širokospektrálne informovať, pýtať, študovať analýzy a výskumy nie v slovenskom jazyku, konzultovať nielen so svojím lekárom, ale aj s mnohými inými.  A práve tu vidím obrovské zlyhanie a resty tých, ktorí mali viesť objektívnu a korektnú očkovaciu kampaň od prvého dňa, kedy sme sa dozvedeli, že k normálnemu životu spred marca 2020 sa môžeme vrátiť aspoň u nás doma, na Slovensku, len tým, že sa premoríme, resp. že získame kolektívnu imunitu. Tak, ako tomu bolo koniec koncov aj v prípade iných pandémií a nákaz.

Sme po druhej vlne a na začiatku tretej vlny. A to jediné, na čo sa súčasná vláda zmohla v záujme zvýšenia zaočkovanosti ľudí na Slovensku, je očkovacia lotéria a sprostredkovateľský bonus. Z môjho pohľadu je to tragikomédia postavená na hlavu. Lotériu i akékoľvek bonusy za očkovanie osobne vnímam len ako trápne divadlo. To si naozaj a úprimne niekto myslí, že nejakého normálne a súdne zmýšľajúceho človeka, ktorý váha s očkovaním práve preto, lebo má vážne, zdravotné a odborné pochybnosti o účinnosti alebo bezpečnosti vakcíny presvedčíme tým, že môže vyhrať desiatky alebo stotisíce eur a všetky jeho relevantné pochybnosti sa tým rozplynú? Ak áno, vysokú mienku o ľuďoch asi nemáme. Myslíme si, že peniaze/výhra zmažú pochybnosti ľudí o tom, že vakcína je sloboda alebo že vakcína je bezpečná a účinná?

Čerešničkou na torte je, že namiesto vyvracania hoaxov, vysvetľovania nezrovnalostí, predkladania zrozumiteľných argumentov, alebo aj hádania sa o opačných pohľadoch na vec, stačí ak budeme bezhlavo a neefektívne míňať peniaze nás všetkých. Ak sa bavíme o zdravotníctve, peniaze zúfalo potrebujeme v rozpočte alokovať na to, aby nás mal kto liečiť. Žiaľ, existujú aj iné choroby a diagnózy ako COVID-19. Chaos, nesystematickosť, plátanie dier, amaterizmus a populizmus, to všetko sú slová, ktoré až príliš jasne charakterizujú opatrenia a návrhy ministra financií a ministra zdravotníctva, ktorého podľa nich majú zvýšiť percento zaočkovanosti na Slovensku.

Vyzývam preto kompetentných, aby upustili od akejkoľvek formy prijatých, akože motivačných opatrení na zvýšenie zaočkovanosti populácie, pretože tieto nikdy nemôžu priniesť požadovaný efekt. Naopak, len zbytočne odčerpajú potrebné zdroje zo štátneho rozpočtu, ktoré nám v zdravotníctve dlhodobo chýbajú. Ľudia sú byť šťastní a zdraví len vtedy, ak sú stotožnení s vlastným konaním. V tomto kontexte to znamená vtedy, ak sa pre očkovanie rozhodnú z vlastného presvedčenia, lebo veria, že je to cesta.

Opakovane a kontinuálne navrhujem, poďme prosím konečne, na prahu tretej vlny pandémie robiť osvetu očkovaniu medzi ľudí. Zapojme verejnoprávne médiá na dennej báze do kampane tak, aby všetci mali rovnaký prístup interaktívne sa pýtať a dostávať odpovede na svoje otázky a pochybnosti, ktoré k očkovaniu majú. Diskusie s takýmto obsahom mali byť už dávno súčasťou letných dní v každom väčšom meste, najmä v dňoch, kedy nám to epidemiologická situácia dovoľovala a dovolí. Vítam a chválim očkovanie bez registrácie, či už vo veľkokapacitných očkovacích centrách alebo priamo v nákupných centrách.

Neplytvajme prosím viac tým, čo je vzácne. Nemáme čas! Robme osvetu, šetrime zdroje – finančné aj ľudské. Snažme sa, prosím, predtým ako konáme viac rozmýšľať a radiť sa. Vždy platilo viac hláv, viac rozumu. Stále verím, že Slováci sú rozumný národ. Ale žiť dlho v chaose a nevedomosti plodí len väčší a väčší chaos. Robme veci tak, aby sme ako zdravý a šťastný národ budovali a zanechali túto krajinu života a konkurencieschopnú pre naše deti a vnukov.

Som presvedčená, že z pandémie nás nevyvedie ani lotéria, ani finančné bonusy. Pandémiu môžeme poraziť len rozumom, osvetou, súdržnosťou, ľudskosťou, porozumením, presvedčením a solidaritou. Držme si preto vzájomne palce, aby to pochopili aj tí, ktorí o tom rozhodujú.

<< Späť k článkom