Blog

HLAS - sociálna demokracia

Matúš Šutaj Eštok

Vládny valec chce ovládnuť všetko, aj nezávislú prokuratúru

Matúš Šutaj Eštok
Situácia posledných dní nás presvedčila, že nezávislá prokuratúra je vo vnímaní vládneho valca dobrá iba vtedy, ak rozhoduje tak ako...

Situácia posledných dní nás presvedčila, že nezávislá prokuratúra je vo vnímaní vládneho valca dobrá iba vtedy, ak rozhoduje tak ako si to prajú oni. Už sme si na Slovensku zvykli, že iba tak, dopredu, bez súdneho procesu a s obľubou ukazujú predstavitelia vládnej koalície na údajných vinníkov. Ešte pred nedávnom celá koalícia ospevovala generálneho prokurátora Maroša Žilinku a dnes ho mnohí jej členovia verejne lynčujú a dokonca vyzývajú na jeho odchod. Iba preto, že si dovolil zákonne rozhodnúť. Šokujúce je, že očividne si mnohé hlasovacie automaty koalície ani nedali námahu naštudovať základné veci, pretože takú znôšku nezmyslov, ktorými zaplavili internet a médiá, nájdete málokedy. Ale na amaterizmus vládnej koalície sme zvyknutí.

Aký to vysiela signál nezávislým sudcom, prokurátorom, vyšetrovateľom, policajtom?

Extrémne nebezpečný je neuveriteľný tlak, ktorý produkujú „inkvizítori vládnej koalície. Dnes ukazujú prstom na generálneho prokurátora, ktorého si sami zvolili a chcú ho odvolávať. Lebo jeho rozhodnutie sa im nepáči.  Ako takýto signál majú vnímať nezávislí vyšetrovatelia, prokurátori, sudcovia, policajti? Bude sa ukazovať prstom aj na nich, majú sa strachovať o svoje miesta, ak budú rozhodovať a postupovať v súlade so zákonom, ale nie v súlade so želaniami vládneho valca?

Aký signál sa vysiela aj samotným občanom, keď sa denno denne v priamo prenose  narúša nezávislosť súdov, orgánov činných v trestnom konaní a dnes aj prokuratúry?

Pokrytecký vládny valec oklamal ľudí pod falošnou zámienkou spravodlivosti

Ale to je bežná prax vládanej koalície, len sa pozrite na situáciu v OĽANO, kde Matovič verejne nadáva do debilov svojmu bývalému ministrovi, ktorý si dovolil poukázať na prazvláštne konanie nového ministra Samuela Vlčana. Pozrite sa na madam transparentú Veroniku Remišovú, ktorá sa venuje všetkému možnému, iba nie svojej práci a nekompromisne krágľuje svojich politických oponentov vo vlastnej strane. A robí to tak úspešne, že to vyzerá to tak, že za chvíľu tam ostane takmer sama a poslanecký klub sa jej rozpadne. Poslanec Baránik z SaS nazýva nezávislú prokuratúru mečiarovským prežitkom a volá po jej zrušení.  A presne toto sú ľudia, ktorým raz paragraf 363 vyhovuje, ak sa jedná o jej ľudí, jeden deň oslavne vzývajú meno generálneho prokurátora M. Žilinku a o týždeň na to ho idú odvolávať, pretože rozhodol, aj keď na základe zákona, ale inak ako chceli oni.

Súčasná vládna koalícia oklamala ľudí pod falošnou zámienkou spravodlivosti. Dnes sme tu svedkami využívania univerzálnych kajúcnikov, ktorí si veselo behajú po slobode, prípadne si pozerajú nové Ferrari, mafiáni si veselo dávajú rozhovory do médií a tvária sa ako morálne autority. To všetko za výdatného potlesku vládnej koalície. Čo tam po nezávislej prokuratúre, súdoch, vyšetrovateľoch, vidíme iba krvou podliate oči mnohých predstaviteľov vládneho valca ich pokryvený a falošný svet ich spravodlivosti. A zároveň títo titáni morálky vysielajú signál varovného prstu ako upozornenie tomu, kto sa odváži rozhodnúť inak ako to chcú oni.

<< Späť k článkom